center Maitreja sodobni budizem v Sloveniji

Budistični  Center Maitreja

070 31 45 48

info@kadampa-si.org

kazalo tega spletnega mesta


član Nove kadamske tradicije –
Mednarodne zveve kadamskega budizma

www.kadampa.org

© Center Maitreja 2017

Razvoj trajne sreče

Z meditacijo lahko razvijemo globok notranji mir in se temeljito sprostimo. To vsi potrebujemo. Ampak to ni dovojl! Z meditacijo lahko postavitmo temelj dolgotrajne sreče v svoji zavesti. Te tehnike so v uporabi že več kot 2000 let, zdaj pa so v kadamskem budizmu predstavljene na način, ki je popolnoma prikladen našemu sodobnemu svetu.

Vse, kar storimo, tudi vse, kar mislimo, nas vodi nekam: ali v srečo ali v nesrečo. V vsakem trenutku imamo torej izbiro, in vsi bi si seveda izbrali srečo – če bi le znali.Kje so pravi viri sreče?

Vsa živa bitja imamo isto temeljno željo: da bi uživali trajno čisto srečo. To srečo iščemo v vseh svojih dejavnostih in ves čas izbiramo med stvarmi v upanju, da nas bo naša izbira pripeljala do tega cilja. Zakaj ga še nismo dosegli in kako ga lahko dosežemo? Zadovoljstvo in nezadovoljstvo sta duševni stanji, zato se njune vire da najti le v naši duševnosti, ne pa v zunanjih okoliščinah.

Da bi našli trajno čisto srečo, po kateri hrepenimo, je treba pravilno identificirati njene vire. Na prvi pogled se zdi, da nam lahko zunanje okoliščine prinašajo srečo, ampak to mišljenje je napačno. Pravi viri sreče so v naši notranjosti in zunanji pogoji imajo pri tem samo postransko vlogo.

Razumvanje zakona o karmi

Vse, kar doživljamo v svojem življenju, se zgodi v skladu z zakonom o vzrokih in posledicah. To drži tudi za naša doživetja sreče in nesreče, ki nastanejo kot posledice notranjih vzrokov – naših lastnih duševnih stanj. Z razumevanjem delovanja notranjih vzrokov in posledic – tj. zakona o karmi – bomo lahko izbrali prav taka prihodnja doživetja, kot si jih želimo.

Po zakonu o karmi so vsi naši doživljaji posledice lastnih prejšnjih dejanj. Da bi si znali srečo izbrati, moramo razumeti delovanje karme in uporabljati to razumevanje v svojem vsakdanjem žviljenju.

Čista sreča

Prava, čista sreča je sreča, ki ni onesnažena z negativnimi duševnimi dejavniki. Edina popolnoma čista sreča je tista, ki jo doživimo takrat, ko smo očistili svoj duh vseh zablod. To stanje popolne duševne čistosti se imenuje nirvana (oz. osvoboditev oz. razsvetljenje), in je dokončni cilj budistične duhovne poti. Vsak človek ima v sebi potencial, da bi to dosegel, in s posebnimi medotami kadamskega budizma lahko to dosežemo prav v tem življenju.


Da bi našli trajno srečo, je potrebno, da najprej razumemo, kje so resnični viri sreče (in tudi nesreče). Ti viri so v nas, ne pa - kakor ponavadi mislimo - v zunanjih pogojih. S tem razumevanjem bomo lahko postopoma ustvarili vire trajne, čiste sreče v svoji zavesti.

Drugi članki s podobno tematiko, ki vas bodo morda zanimali:

Čuječnost

Temelji duhovne poti

Seznam vseh člankov je tu.

Informacije o našem duhovnem programu so tu.