center Maitreja sodobni budizem v Sloveniji

Budistični  Center Maitreja

070 31 45 48

info@kadampa-si.org

kazalo tega spletnega mesta


član Nove kadamske tradicije –
Mednarodne zveve kadamskega budizma

www.kadampa.org

© Center Maitreja 2017

Redni tečaji meditacije (splošni program)

Nudimo različne redne tečaje, namenjene različnim vrstam vaditeljev. Vsak tečaj obsega eno srečanje tedensko. Tematike se spreminjajo vsak mesec ali vsak drugi mesec.

Vstopnina : 8,00 € za posamezna srečanja.

Če imate dodatna vprašanja o naših tečajih meditacije, nas pokličite na 070 31 45 48 ali pošljite e-mail na naslov info@kadampa-si.org.


Komu so te ure namenjene


Meditacijske ure našega splošnega programa so namenjene vsem, ki bi se radi naučili meditirati, in tistim, ki so že našli v meditaciji učinkovito metodo za izboljšanje življenja.

Nekateri udeleženci tega programa meditirajo že več let, drugi pa so začetniki.

Če ste popoln začetnik, vam bomo pazljivo in potrpežljivo razložili osnove meditacije, tako da boste hitro pridobili samozavest.

Čeprav je Center Maitreja budistični center, to ne pomeni, da so vsi udeleženci splošnega programa budisti. Prav tako ne pričakujemo, da bi bili novinci budisti ali da bi imeli namen postati budisti. Če se zanimate za to, da bi se naučili meditirati ali da bi izboljšali svoje sedanje sposobnosti v meditaciji, in za to, da bi uporabljali koristne učinke meditacije v vsakdanjem življenju, boste videli, da so v naši skupini ljudje, ki imajo enako mišljenje kot vi.

Kaj počnemo?


No, to je tečaj meditacije, zato v glavnem meditiramo! Prizadevamo si, da bo med urami ozračje lahko in sproščeno, tako da bomo preživeli prijeten večer. Večina nas ima delo, družino in veliko drugih odgovornosti, zato nikakor nimamo namena, da bi bili zaradi meditacije še bolj obremenjeni! Vendar pa svojo meditacijo jemljemo resno.

Meditacija je v bistvu metoda, s katero izboljšamo stanje duha. Da bi bila naša meditacija čim bolj koristna, je treba temeljito preiskati svoj duh in sprejeti odločitve o tem, kako hočemo napredovati. Za to si prizadevamo kot posamezniki, v skupini pa pomagamo drug drugemu.

Naš namen ni ta, da bi se lotili abstraktnega preučevanja raznoraznih teorij o meditaciji oziroma budistične filozofije, marveč si zmeraj prizadevamo uporabljati meditacijo na praktičen način v vsakdanjem življenju. Glavni cilj meditacije je ta, da izboljšamo svoj odnos do sebe in do drugih. Tako torej vse, kar smo se naučili z meditiranjem, uporabljamo za to, da imamo bolj pozitivne stike z drugimi – s kolegi, s prijatelji, in s člani družine.

Kaj lahko pričakujete od naših ur?

Običajno vsaka ura vsebuje dve meditaciji – obe učitelj podrobno razloži. Prva meditacija je po navadi enostavna meditacija na dih, ki nam pomaga razviti bolj miren, jasen in sproščen duh. Večina nas ima precej stresa v življenju, zato potrebujemo meditacijo, ki nam pomaga ustvariti primerno stanje duha za naš meditacijski večer.

Druga meditacija se razlikuje od tedna do tedna, odvisno od predmeta, ki je naša trenutna tema (na primer razvijanje ljubezni, sočutja, potrpežljivosti, itd). Pred drugo meditacijo učitelj pojasni, kako se meditacija opravi, s tem da razloži smoter meditacije in osnovno znanje, tako da jasno razumemo, za kaj gre. Potem učitelj natančno pojasni, kako poteka meditacija, in končno opravimo meditacijo.

Pri tem imate tudi priložnost za pripombe in vprašanja. Kakor smo že povedali, si vsi prizadevamo pomagati drug drugemu na osnovi svojih različnih izkustev in znanja.

Popusti z vnaprejšnjim plačilom za celotne tečaje; dodatni popusti za družine.

Podrobnosti o našem sedanjem programu najdete tu.