center Maitreja sodobni budizem v Sloveniji

Budistični  Center Maitreja

070 31 45 48

info@kadampa-si.org

kazalo tega spletnega mesta


član Nove kadamske tradicije –
Mednarodne zveve kadamskega budizma

www.kadampa.org

© Center Maitreja 2017

Predmeti čuječnosti

Razen tega, da se trenutek za trenutkom zavedamo svojih duševnih stanj, lahko vadimo čuječnost tudi glede na specifične lastnosti zunanjih stvari.

Predmeti te prakse so prav tiste stvari, ki nam ponavadi sprožajo negativna duševna stanja, kot so jeza, navezanost in nevednost, in smoter prakse je, seveda, da preprečimo te negativnosti.

Troji predmeti, troji strupi in troje kreposti

“Troji predmeti” so privlačni, neprivlačni in nevtralni predmeti. “Troji strupi” so poželjiva navezanost, sovraštvo in nevednost. “Troje kreposti” so pozitivna duševna stanja, s katerimi nasprotujemo trojim strupom.

Ponavadi, kadar naletimo na privlačne stvari, razvijemo navezanost, kadar naletimo na neprivlačne stvari, razvijemo sovraštvo, in kadar naletimo na nevtralne stvari, razvijemo nevednost. Tako nam vse vrste situacij sprožajo negativna duševna stanja, ki nam kvarijo življenje.

Z uporabo čuječnosti lahko namesto trojih strupov razvijemo pozitivna duševna stanja in tako spreobrnemo vse svoje izkušnje v vzroke sreče in zadovoljstva.

Minljivost

Del naše nevednosti je, da se ne zavedamo minljivosti stvari. Prav za radi tega ves čas razvijamo sovraštvo in navezanost. Če pa spoznamo, da so vsi predmeti minljivi, da pretekle stvari sploh ne obstajajo več in da prihodnje stvari še ne obstajajo, bomo lahko preprečili razvoj teh notranjih strupov.

Subtilna minljivost

Vse stvari se spreminjajo iz trenutka v trenutek, in ne ostanejo niti za trenutek, mi pa se oklepamo stvari, kot da bi bile stalne. Ta nevednost je temelj sleherne zablode.

Z modrostjo, ki spoznava subtilno minljivost, lahko preprečimo razvoj jeze, navezanosti in vseh drugih negativnih duševnih stanj, tako da živimo ves čas v miru.


Drugi članki s podobno tematiko, ki vas bodo morda zanimali:

Temelji duhovne poti

Čuječnost (splošno)

Razvoj tranje sreče

Seznam vseh člankov je tu.

Informacije o našem duhovnem programu so tu.